keskiviikko 30. tammikuuta 2013

(Anti)ekohippiunetonyöpostaus

Moikka! 

Mä oon mennyt tänä iltana nukkumaan jo jonkin aikaa sitten rättiväsyneenä, mutta jotenkin mulla on nyt viimeaikoina käynyt niin että piristyn samalla sekunnilla kun laitan pääni tyynyyn. Vaikka kuinka yritän nukahtaa niin ajatuksia vaan vilisee päässä. Ajatuksissa rullaan päivän tapahtumia, pieniä sattumuksia vuosien takaa, entäjosmitäsitten-tulevaisuudenpohtimisia, ihmisiä joita ei ole nähnyt pitkään aikaan, syvällisiä mietteitä ja supertyhmiä juttuja. Ja tänä yönä kuulkaas päätin jättää unen yritykset ja tulla kerrankin kirjoittamaan saman tien ajatukset tyhjiksi tänne, ehkä se auttaa. Ja arvaatteko, mistä aion nyt kirjottaa? 

En mäkään ois ikinä arvannut, nimittäin KIERRÄTYKSESTÄ. Kamoon, this is so 2000! 2010-luvulla  pitäis puhuu kestävästä kehityksestä, lähiruuasta ja luonnonmukaisesta elämäntavasta. Ja kamoon en todellakaan oo ekohippi.

Jotenki nyt vaan lähin miettimään omaa elämääni ja valintoja; arkipäivän tekoja ja tekemättä jättämisiä suhteessa luontoon ja sen suojelemiseen/tuhoamiseen. Tänä päivänähän on siis tosi in olla eko ja luomu ja raakaruoka ja luonnonmukainen. Organisaatioilla on omat kestävän kehityksen pykälät toimintasuunnitelmissa ja televisiossa, lehdissä ja blogeissa voi seurata ja nähdä julkkisten ja taviksienkin luonnonmukaista elämää. Tosi tosi jees! Mutta sit aina tämmöset jutut menee helposti yli. Ja kun ei ite pääse/pysty/halua elämään täysin luomusti ja coolisti niin helposti sitten luovuttaa ja antaa ekohipstereiden pitää raakasmoothiensa ja tunkkinsa. 

Mutta mä haluun vielä tsempata ja tehdä osani ees jossain määrin, vaikka en maailmaa pystykään yksin pelastamaan. Ja haluun rohkasta muitakin tekemään edes niitä pieniä, vähän ympäristöystävällisempiä tapoja elää ja olla. Ja alottaa ihan basic-hommista, kuten kierrättämisestä. Ei siis koko elämää mullistavasta ruoka- olemis- ja tekemismuutoksista. 

Toisaalta haluun ilmanmuuta myös kuulla teidän ajatuksia, kokemuksia, vinkkejä, faktoja ja mielipiteitä asiasta. Ootteko vegejä? Ootteko jo luovuttanu? Ootteko kyynisiä, ja ajattelette että ihan sama miten yks Maija Meitsiläinen roskansa kierrättää ku USAn yksityisautoilu ja Aasian tehtaat pilaa maapallon anyway? Mitä ekovalintoja sä teet elämässäs? Ootko itse asiassa ees miettiny koko asiaa?

Bussipysäkillä matkalla kouluun yritin hymyillä kameralle mutta -30 asteessa siitä tuli irvistys:) Muuten superlämmin talvitakki kirpparilta 20e!

Mä aloin siis tossa sängyssä pyöriessäni miettimään, mitä asioita valitsen vain siksi, että ajattelen sen olevan ekologinen/eettinen valinta? Tässä listausta:
 •  kierrätän: biojäte, säilykepurkit ym. metallit, lasinkeräys, paperinkeräys, ongelmajäte (Vaasassa ei oo erikseen pahvin/kartonginkeräystä mikä harmittaa ja ihmetytttää!), vaatteet ja muut käyttökelpoiset tavarat eteenpäin tutuille, kirppikselle tai hyväntekeväisyyteen
 • ostan suuren osan vaatteista kirppareilta tai perin/lainaan kavereilta (tähän tietty vaikuttaa myös opiskelijabudjetti:) nyt kun ei oo pitkään aikaan ostanut paljon vaatteita uutena kaupasta niin on jännä huomata, että jos tarvii vaikka uuden takin niin mielessä on ekana kirppiskierros eikä esim H&M.
Toppi lainattu kaverilta ja täydestä meni noinkin hienossa seurassa.

 • en pysty olemaan pitkään suihkussa tai valuttamaan vettä pitkään. Mulle tulee aina huono omatunto ja alan ajattelemaan Afrikkalaisia naisia ja lapsia, jotka joutuu päivittäin kävelemään henkensä uhalla autiomaassa kilometrejä saadakseen kuraista vettä juodakseen. Vaikka eihän mun suihkuvesi oo suoraan niitten kaivoista pois? Mutta kai säästeliäällä (tai ei ainakaan tuhlailevalla) vedenkäytöllä jotain voittaa?
 • en pistä pyykkikonetta ja astianpesukonetta yhtäaikaa päälle (jostain joskus kuullu tai lukenut, että se vie enemmän vettä tai sähköö?)
 • oon huomannut, että auton käyttö on mulla melkein aina tietoinen valinta. En siis mene aina autolla tosta vaan koska meillä on auto. Vaan mietin, että voisinko mielelläni kävellä tai pyöräillä tän matkan? Lainkaan miettimättä tai asiaa tiedostamatta ajelisin surutta enemmän. Harjoittelen myös ekologista ajamista ja mua harmittaa älyttömästi jos joudun "turhaan" pysähtymään valoihin: jarruttaa ja kaasuttaa taas uudelleen.
 • yritän heittää mahdollisimman vähän ruokaa pois. Edellisen ruuan jämistä voi hyvin kehittää seuraavan aterian (toisaalta meillä syödään kyllä aika usein kiltisti lautaset tyhjäks ja kaapit tyhjäks ennenku mitään jämiä kerkee tullakaan;).

Pieniä valintoja kerrallaan: Luomukaurapuuroo, suomalaisia mustikoita,
suomalaista ruisleipää ja suomalaista kurkkua.
ja toivottavasti tosi onnellisen kanan munima muna.

 • ostan aina reilun kaupan banaaneita. Mieti, itelle se on joka kerta muutama kymmenen senttiä kalliimpaa (siis 0,10e!). Mutta jos sillä oikeesti vois vaikuttaa siihen, että joku köyhä columbialainen banaaniduunari voisi työskennellä arvokkaasti ja hänelle oikeasti maksettaisiin palkka. Ja tämä taas osaltaan kehittäisi koko paikallisen yhteisön hyvinvointia. Alan oikeesti kuvittelemaan huonostikohdeltuja lapsityöläisiä raatamassa banaanipelloilla aina kun meinaan ostaa pirkan tarjousbanaaneja reilun kaupan banaanien sijaan ja tulee paha mieli ja ostan niitä kalliimpia banskuja ja tulee parempi mieli.

 • ostan myös muita reilun kaupan tuotteita silloin tällöin harkiten hinta-tarve-suhteen. Vessapaperi on sellaista, jossa on ainakin jonkinlainen ympäristöleima. Valitsen ainakin pikkuisen paremmin kohdeltujen (?) kanojen munia kuin niitä halvimpia. Ostan harvoin luomua koska se on kallista. Toivon, että isona ois rahaa sen verran että vois ostaa enemmän luomuu. Se on oikeestiki usein myös paremman makusta! Yritän myös ostaa suomalaista ruokaa. Vaikka eihän niistä kaikista ees voi tietää mistä ne on. Ja jos voi valita, ottaako etelä-afrikkalaisia vai espanjalaisia appelsiineja niin espanjalaisia koska on ne lähempää ruokaa kun afrikkalainen. Enmä tiiä onko näillä merkitystä? Luulis että vähemmän luontoo kuluttaa kun kuljetusmatka on lyhempi. Ja en ota jokaiselle hedelmälle/vihannekselle omaa muovipussia, vaan otan mukaan sellaisenaan tai jos ostan isomman satsin, niin kerään kaikki yhteen pussiin jonka sitten vuoraan punnitushintalapuilla ja saatan kassalla auttaa kassasetää tai tätiä: "tossa on sit viis eri lappua". Kärsivällisesti ne jaksaa ne piippailla:)

Nojoo siinä oli mitä tuli ekana mieleen. Onko teillä samanlaisia tapoja tai ajatuksia? 

Tässä ei sitten tietenkään lueteltu niitä kaikkia luontoa tuhoavia asioita, joita teen. Syön lihaa, ostan tavaraa, käytän autoa ja niin edelleen. Mutta kuten sanottu, haluan uskoa, että pienilläkin valinnoilla on merkitystä.Ja niistä voi innostua ja tehdä lisää hyviä valintoja. Voisitko sä ajatella, että tänä vuonna ottaisit itselles jonkun uuden ekologisemman tavan tehdä jotain?


 Noniin, ehkä nyt saan yöunesta kiinni... Hyvää yötä ja huomenta!

Tänään on hyvä päivä tehdä hyviä valintoja.


4 kommenttia:

 1. Tosi fiksu kirjoitus :) mäkin yritän kierrättää parhaani mukaan mutta autoa käytän liikaa. Vaasassa on toi puute kyl jätteidenlajittelussa mutta monissa muissa kaupungeissa ei kierrätetä bio-jätettä erikseen - vaasassa sillä lämmitetään esim. botniahallin ulkokenttä :) balilla kun olin vierailemassa nii musta tuli yhtäkkiä (vain sielä) kasvissyöjä ku näin miten ne raukat kanat oli päällekkäin häkeissä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi! ja unohdin sanoa tärkeimmän; mulla on ollu reilun vuoden "kummilapsi" Intiassa joka saa 27e/kk. Viime viikolla tuli kirje sen äidiltä että ne on saanu ostettua sille kouluvaatteet omiksi (niitä voi vuokrata ja lainaillaki), koulukirjat omiksi (sama juttu, mut on omat kivempia) ja yhden lämpimän ruoan koulussakin :) JEEEE!! oon auttanu jotain :)

   Poista
 2. Kiitti kommenteista Sarianna! Kiva muuten tietää että noista meiän biojätteistä on noin konkreettista hyötyä;) Ihana myös kuulla kummilapsesta ja siitä että on oikeesti saanut vaikuttaa jonkun elämään noinkin suuresti. Mäkin oon saanut tukea kummilasta (http://elamastarakkaudella.blogspot.fi/2012/03/oikeudenmukaisuus.html) ja se on ollut kyllä palkitsevaa, vaikka en oo sieltä päin saanut mitään noin konkreettista takaisin.. Tossa todella totetuu se, ettei yksi ihminen voi muuttaa koko maailmaa, mutta yksi ihminen voi muuttaa (vähintään) yhden ihmisen koko maailman.

  Kyllähän toi kasvissyöntikin olis varmasti tosi jees. Tai jos tosiaan pitäis vaikka edes yhden lihattoman päivän viikossa. Siinä haaste :)

  VastaaPoista
 3. Oon kateellinen että oot noin tarkka:) ! Kuulostaa hyvältä! Ite käytän kans eniten busseja, en syö lihaa, käytön vapaan kanan munia... Suihkussa oon kyllä usein liian kauan ja valot unohdan joka paikkaan päälle!!:D

  VastaaPoista