tiistai 13. maaliskuuta 2012

Oikeudenmukaisuus

On se kumma, miten opiskelut laittaa ajatukset lentämään ja inspiraation virtaamaan. Harmi vaan, että ajatukset ja inspiraatio harvoin koskee kuitenkaan juuri sitä opiskeltavaa asiaa, vaan kaikki muu tuntuu innostavalta ja kiinnostavalta. Tänään onneksi olin mokannut aikataulujen suhteen niin päin, että mulle jäi hetki vapaa-aikaa, kun sovittu tapaaminen ei ollutkaan tänään vaan myöhemmin. Voin siis hyvällä omatunnolla kirjoitella muita kuin kandijuttuja. Hetken.



Kuten aiemmin jo mainitsin, sain sunnuntaiaamuna sain kokoontua siistien tyyppien kanssa jakamaan elämää. Keskustelut meni tosi diipiks heti alkumetreiltä, kun ihana ja cool lautailijatyttö kertoi kokemuksiaan Australian ja Thaimaan reissultaan. Tää ei ollut mikään perus surffireissu, vaan porukka teki erilaista vapaaehtois- ja auttamistyötä muun muassa Thaimaan prostituoitujen parissa. On järkyttävää kuulla, miten thai-tytöt myyvät itseään, jotta voisivat rahoittaa veljensä yliopisto-opiskelut. Tässä vaiheessa ei enää tee mieli valittaa liian pienestä opintorahasta tai siitä, että opiskelijat eivät saa tienata tarpeeksi  ilman, että menettävät oikeudet tukiin.

Oikeudenmukaisuus on tosi laaja ja haastava aihe, jota kuitenkin jokaisen meistä tulisi noudattaa ja vaalia. Oikeudenmukaisuus toteutuu tai jää toteutumatta niin monella eri tasolla. Lätkässä tuomarin epäoikeudenmukainen linja voi johtaa siihen, että huonompi joukkue voittaa. Yksilö voi kokea olevansa epäoikeudenmukaisesti kohdeltu, ja syvästi loukkaantunut jos ei esimerkiksi saa tilanteessa puheenvuoroa. Jos maailman varat jakautuisivat oikeudenmukaisesti, kaikki saisivat syötyä itsensä kylläiseksi joka päivä. Sorrettu yksilö ottaa oikeuden omaan käteensä ja pitää oikeudenmukaisena sortaa sortajiaan, tehdä terroritekoja tai ryhtyä koulukiusaajaksi.

Yksi brunssiseuralaisista kuvasi, miten hänen mielestään oikeudenmukaisuus ja sen todeksi eläminen on prosessi, jossa saa kasvaa. Mitä enemmän asiasta puhutaan yhteiskunnassa ja kahvi(tai brunssi)pöydissä ja eri medioissa, sitä enemmän saa itse olla puhuttelussa siinä, kuinka itse toteuttaa oikeudenmukaisuutta omassa elämässään.

Millä tavalla sinä toteutat oikeudenmukaisuutta? 

Suomalaisten on tosi vaikea kehua itseään tai tuoda yleensäkään mitään hyviä tekoja julki, koska muutenhan muut voisi ajatella että "se luulee olevansa jotain". Tai sitten tuomitaan heti tekopyhäksi. Haastan teitä kuitenkin kertomaan jonkun idean/ajatuksen/periaatteen/teon/elämänalueen, jolla olet toteuttanut oikeudenmukaisuutta jollain tasolla. Ei ajatella, että tässä on nyt joku "hyvä ihminen"-kilpailu käynnissä, vaan rohkaistaan toisiamme kertomalla siitä, mitä hyvää voimme saada aikaiseksi. Voidaan antaa toisille hyviä vinkkejä, kuinka toteuttaa oikeudenmukaisuutta tässä ja nyt. 

"We ourselves feel that what we are doing is just a drop in the ocean. But the ocean would be less because of that missing drop."
- Mother Teresa

Mulla on Guatemalassa nyt 12-vuotias kummityttö, jota sponsoroin 20 eurolla kuussa. Väli- ja Etelä-Amerikan maissa köyhien ja varsinkaan tyttöjen edellytykset hyvään, turvalliseen ja tasapainoiseen elämään ei ole kovin vahvoilla. Mun pieni summa kuitenkin mahdollistaa sen, että Laura saa elää turvallisessa ympäristössä, käydä koulussa ja toivottavasti eräänä päivänä toteuttaa unelmansa tulla kokiksi.

2 kommenttia:

  1. aww <3 etkö oo siis saanu koskaan mitään kirjettä? mä oon "tekopyhä" ku kerron (ja oon ylpeä siitä) että kirjotin balille kamalaan, paskaseen, huumesekaiseen vankilaan yhdelle vangille. Lähetin sille posliinisen suojelusenkelin, salmiakkia, pari kuvaa suomen kesästä ja talvesta sekä 5 sivuisen kirjeen. Tää vanki on kuolemaantuomittu huumeista - en todellakaan kannata huumeita, mutta se, että joku valtio päättää toisen ihmisen elämästä/kuolemasta, ei oo oikein.

    VastaaPoista